Rostlina nám sama napoví
Jistě jste již slyšeli, že barva, tvar, chuť i místo, kde roste, napovídá o tom, čím nám může rostlina nebo její plod prospět. To věděli léčitelé již od pradávna, a dnes se tím řídí dokonce i vědecké výzkumy.
NA MOZEK – VLAŠSKÉ OŘECHY
Vlašský ořech vzhledově vypadá úplně stejně jako lidský mozek. Má pravou i levou hemisféru, záhyby i vrásky, které napodobují mozkovou kůru. Obsahují vysoký podíl omega-3 mastných kyselin, které podporují mozkové funkce. Extrakt z vlašských ořechů pomáhá rozkládat destruktivní povlak na mozku spojovaný s Alzheimerovou chorobou.
NA SRDCE – RAJČE
Rozkrojené rajče má mnoho komůrek, které připomínají strukturu srdce. Jsou červená díky lypokenu, který snižuje riziko srdečních onemocnění u těch, kteří si na nich pochutnávají.
NA KREV – ČERVENÉ VÍNO
Červené víno je bohaté na antioxidanty a polyfenoly, a vypadá jaké krev. Jeho pravidelná konzumace v malém množství denně zabraňuje krevním destičkám, aby se slepily. Tím se vlastně snižuje riziko krevních sraženin, které mají za následek infarkt a mrtvici. Červené víno také přispívá ke zmírnění zánětlivého prostředí v těle a snížení cholesterolu v krvi, který poškozuje tepny a snižuje průtok krve k orgánům.
NA OČI – MRKEV
Nakrájená na kolečka připomíná oční duhovku. Mrkev obsahuje hodně vitamínů a antioxidantů. Je oranžově zbarvená díky betakarotenu, který snižuje riziko okulární degenerace, jež je hlavní příčinou ztráty zraku. Mrkev neježe projasňuje zrak, ale prospívá i pleti, protože čistí krev.
NA PLÍCE – HROZNOVÉ VÍNO
Hrozen vypadá jak plicní sklípek. Pomáhá při astmatu, protože zvlhčuje plíce, otevírá průdušky a celkově usnadňuje dýchání, uvolňuje dýchací cesty a zbavuje plíce hlenu.
NA ŽALUDEK – ZÁZVOR
Zázvor se používá k tišení žaludečních nevolností a k podpoře trávení. Šálek čaje ze zázvorového kořene je výborným lékem na problémy se zažíváním.
NA LEDVINY – FAZOLE
Fazole se tvarem podobají ledvinám. Doporučují se jako prevence vysokého krevního tlaku a cukrovky. Jsou skvělým zdrojem bílkovin a mají nízký obsah cukru a cholesterolu. Slouží jako výborný zdroj hořčíku a draslíku, jejichž nedostatek zvyšuje riziko ledvinových kamenů.