Zařizujete si domácnost a stojíte před problémem, kde a jak zařídit potravinovou spíž? Za předpokladu, že máme doma dost místa, vyčleníme si nejlépe prostor, do kterého umístíme police nebo jiný regálový nábytek. Místnost by měla být chladná se stálou teplotou, se stabilní vhodnou vlhkostí, nesmí v ní ale mrznout. Toto je ideální prostor na skladování potravin, které používáme v domácnosti k běžné spotřebě.
Každá potravina vyžaduje ke skladování jiné podmínky. Pokud je dodržíme, potravina pak vydrží dlouhou dobu čerstvá a použitelná. Povězme si o některých druzích potravin, co jim nejlépe svědčí.
Potraviny balené v plastových obalech
Tento obal je vhodný na krátkodobé skladování. Delší doba skladování v tomto obalu není vhodná, protože může dojít k napadení potravinovými červi nebo moučnými moly. Tyto moučné potraviny by se měly skladovat ve skleněných dózách s uzávěrem. Sklo nedovolí, aby se dostala k potravině vlhkost, plíseň nebo škůdci. Máme tak jistotu, že zůstane dlouho čerstvá a zdravá.
Káva, čaj a podobné potraviny
Kávu nebo čaj doporučujeme skladovat v kovových, dobře uzavíratelných dózách, které též uchrání potravinu před vlhkem a přijetím chutí a vůní od jiných potravin.
Skladování v mrazničce
Maso, drůbež a zeleninu můžeme též zamrazit. Pokud mraznička drží konstantní teplotu pro skladování těchto potravin a nekolísá, pak můžeme tyto potraviny skladovat 2 – 4 měsíce. Pokud je maso vařené, pak se doba prodlužuje až na rok. Stejné podmínky jsou i pro skladování mražených hotových pokrmů nebo zákusků za předpokladu, že se řídíme pokyny pro mrazení různých druhů vařených potravin.
Nejčastější chyby
Nejčastějšími omyly je nedodržení doby trvanlivosti vyznačené na každé potravině. Výrobce garantuje, že je-li potravina správně skladována, bude po tuto dobu nezávadná a poživatelná. Po překročení této doby již negarantuje její nezávadnost a poživatelnost a je na každém, bude-li takovou potravinu konzumovat, protože může ohrozit i své zdraví.